2009. szeptember 23., szerda

Első

Üdv mindenkinek, aki erre téved!


Röviden elmesélem, miért és kiknek is szól ez a blog.
A Helpdeszket - ahogy a neve is sejteti - számítógéppel kapcsolatos problémák, megoldások és javaslatok gyűjteményének szánom. Elsősorban olyan felhasználók számára, akiknek a számítógép csak sima "szerszám", nem lelnek élvezetet a bütykölésében, akiknek a mottója: "működjön, és kész".


Ennek a hozzáállásnak a tükrében fogok foglalkozni a problémákkal, nem lesz szó programozásról, minden részletre kiterjedő leírásokról, csak a lényegről, közérthetően - legalábbis igyekezni fogok :)
Akkor miről is lesz szó pontosan? Kb. ilyesmiről:


Az alapfogalmaknak azért szentelek legalább 1 postot, még ha ismétlés, esetleg érdektelen is lesz sokaknak. Hogy pl. mik a számítógép fő részei, mit is csinál a Windows, ilyenek. Mert később kelleni fog, szeretném ugyanis érinteni a lehetséges bővítést, vindóz újratelepítést is...


Ajánlott szoftverek. Nagyon sok felhasználót láttam már beleesni abba a hibába, hogy nagyon sok programot telepít a gépére, szükségtelenül. Vagy azért, mert nem tudta, mi is az, csak jött egy másik programmal (csomagkapcsolás, ugye), vagy mert nem tudta, hogy egy, a gépén lévő program is képes a feladatra, csak be kellene állítani, vagy bármi más okból. Ez általában oda vezet, hogy a gép teljesen "elszennyeződik", fogy a hely, belassul, és gyorsabban meg is halódik így az operációs rendszer. Ezért érdemes jól bevált, de a lehető legkevesebb programot tartani.
A másik szempont pedig, hogy a szoftver lehetőleg legyen jogtiszta, és főleg ingyenes. Mivel reklámért nekem se fizet senki, és nyilván senkinek sincs kedve a gépe használatáért még többet fizetni, vagy éppen szoftver törésekkel bajlódni, ezen a blogon csak ingyenes és/vagy nyílt forráskódú programokat fogok ajánlani. Amik szerencsére sokszor jobbak, mint a fizetősek...


Szoftverbeállítások és furcsa jelenségek magyarázata. Pl. miért van az, hogy a Intézőben néhány fájl neve kék vagy zöld? Vagy hogy a kollegának az Excel jobbra lent a kijelölt cellák számát mutatja, nekem meg az összegét vagy épp semmit, miért van ez? Nekem miért nem megy az a videó, ami a haver gépén? stb...


Hibák megoldásai, attól kezdve, hogy mi történik, ha vírusos lett a gép, ha hirtelen eltűnt az összes USB, ha valamiért a HTTPS oldalak nem jelennek meg, wagy ha a windóz a kis szürke ablakban bemondja, hogy "anyád!", vagy épp bármi...


Az utolsó két pont a legfontosabb ezen a blogon, a jövőbeli postok ugyanis - reményeim szerint - a ti problémáitok és azok megoldásinak története lesz. Amit úgy képzelek el, hogy Ti megírjátok nekem, mi a gond, én pedig megoldom :)
Mindehhez nem átalkodok olyan eszközöket is igénybe venni, mint e-mail, Skype, vagy bármi, ami segít, hogy átlássam a problémát. Mert nagyon sok esetben ezeket nem lehet egy 2soros kommentben elintézni, félmunkát pedig nem végzünk.
Tehát ha vacakol a gép, először is írj nekem kommentet! Ha a problémát ismerem és egyszerűen megoldható, kommentben fogok válaszolni is.
Ha nem ilyen egyszerű a dolog, akkor e-mail-en, valamelyik csevegőprogrammal megbeszéljük, mit is kellene tenni.
Legtutibb megoldásként pedig ott van a lehetőség, hogy megnézem a dolgot magamnak. Egy ügyes kis program segítségével ugynis részlegesen tudom irányítani a gépedet az interneten keresztül is (ami persze az engedélyed nélkül nem lehetséges, és egy gombnyomással kikapcsolható).


Szóval hajrá, akinek a gépe furcsaságokat csinál, vagy többet vár tőle, írja meg bátran! Azt garantálom, hogy rosszabb nem lesz :D


Vágjunk bele! De azért ne így, előbb kérdezz!























(ja, és a dizájn meg úgy változik majd, ahogy kedvem és időm engedi...)


A folytatásban: a számítógép fő részei, és hogy azok mire is valók


Kiscsillagos:
- Ha valamit nem szeretnél nyilvánosan publikálni, szólj előre!
- 100%-os felelősséget nem tudok vállalni arra, hogy minden tökéletesen megoldódik. Ezért mindig készíts biztonsági másolatot a fontos adataidról, mihelyst a probléma jelentkezik. Ez általános jótanács.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése