2010. január 24., vasárnap

Eltűnt az USB!

Íme egy megtörtént eset: mit lehet tenni, ha egyszer csak azt tapasztaljuk, hogy egyszer csak elszáll az összes USB csatlakozó?

Történt egy csendes  - talán szombat - délután, hogy rámcsetelt egy ismerősöm, baj van. Nem működött az USBs nyomtató. Azaz a nyomtatónak semmi látható gondja nem volt, de a gép azt mondta, hogy nincs is itt semmilyen nyomtató. Ezt a kellemetlenséget a csaj már nem tudta megoldani. Merthogy az illető nő, de nem szőke, semmilyen értelemben, amit mi sem bizonyít jobban, hogy mire nekem szólt, már végigpróbálta az összes ilyenkor szokásos módszert:
- A nyomtatót kihúzta és visszadugta, átdugta egy másik aljzatba,
- Kikapcsota és vissza,
- Még a gépet is újraindította,
- És ami igazán jó hozzáállásról tanúskodik: fogott egy pen drive-ot, bedugta a nyomtató helyére, hogy megnézze, az működik-e.

Semmi nem segített, sem a nyomtató, sem a pen drive nem működött.
A fenti műveletek egyébként nagyon bölcsen lettek végrehajtva, és nagyon érdemes megjegyezni a folyamatot.
- Először is meggyőződött róla, hogy nem-e csatlakozási probléma van. Az USB-t menet közben is lehet kihúzni és visszadugni, így ha ennyi a gond, az gyorsan kiderül.
- Az újraindítás gyakran segít az elektronikai eszközök esetén, ugyanis az áramtalanítás kiüríti a memóriát, megszabadítva bármilyen hibás és fölösleges adattól. Ezért kell a számítógépeknek is néha, akármilyen rendszert futtatnak.
- Hogy kiderüljön, a géppel vagy a nyomtatóval van-e gond, egy másik USB eszközzel teszteli kell a gépet. Az az igazi, ha a nyomtatót is tesztelni tudta volna egy másik géppel, de már ennyiből is látszik, hogy ha a másik USB eszköz sem működik, akkor a gond a géppel lesz.

Az alapos vizsgálat viszont arra világított rá elég alaposan, hogy ilyet még sosem láttam, és fogggglama sem volt, mi lehet a baj. :)
De a Google jó barát, segít az ilyen helyzetben. Hamarosan találtam is egy fórumot, ami hasonló problémáról számolt be. Megoldásként pedig azt javasolta, hogy a gépet teljesen ki kell kapcsolni, és ki is húzni a 220-ból, hogy minden kósza elektromosság eltávozzon belőle. Elég egyszerű, szóval mondtam a lánynak, próbáljuk ki ebből baj nem lehet (megspékelve azzal, hogy a hálózati csatlakozó mindkét villáját érintse egyszerre egy fémtárgyhoz, hogy garantáltan minden töltés kisüljön).

És működött!!!

Tovább böngészve a fórumot kiderült, hogy bizonyos alaplapok tervezési problémája ez a jelenség. Az alaplap kondenzátoraiban felhalmozódó töltés nem tud megfelelően kisülni, folyamatosan feszültség alatt tartja az USB vezérlő csipet, ami így nem tud kommunikálni az eszközökkel. Vagy valami ilyesmi :)

Tehát ha egyszer csak befuccsol az összes USB, kapcsold és húzd ki a gépet 5 percre, könnyen lehet, hogy csak ennyi volt a gond.

3 megjegyzés: