2010. február 22., hétfő

Hogyan mentsünk el Youtube videókat?

Gondolom többekben is megfogalmazódott már az igény, hogy egy-egy Youtube, vagy más videomegosztón lévő klipet lementsen a gépére, hogy bárhol, bármikor hozzáférhető legyen. Bár nem nehéz utánajárni, de most összefoglalom hogy kell ezt egyszerűen megvalósítani.

Alapvetően két módszerhez folyamodhatunk: videóletöltő weboldalak, vagy áthelyezés az ideiglenes mappából.

Kezdjük a másodikkal, ez ugyanis igazából egy igaz favágó módszer, nem igényel semmi extra programot, csak egy csöpp tudást.
A dolog lényege, hogy amikor egy online videót megnézünk, az valójában letöltődik a számítógép merevlemezére. Ezek a videók a böngésző ideiglenes mappájában tárolódnak arra az időre, amíg nézzük őket, majd idővel törlődnek.
Ha a videót meg szeretnénk tartani, nincs más dolgunk, mint megkeresni az ideiglenes mappában, és kimásolni onnan. Ezt a szándékunkat némileg nehezíti, hogy az ideiglenes (más szóval "Temp") mappában a videónak bármilyen hülye neve lehet, bár legtöbbször felismerhetőek a cím szavai a fájlnévben, illetve a kiterjesztés mindig .flv (=flash video).

Tehát, itt keresd őket, ha Internet Explorert használsz:
Win Xp: C:\Documents and Settings\Local Settings\Application Data\Temporary Internet Files\
Win Vista/7: C:\Users\\AppData\Local\Microsoft\Windows\Temporary Internet Files\
Illetve a fentiek almappái.

Ha Firefoxot:
Win Xp: C:\Documents and Settings\Local Settings\Application Data\Mozilla\Firefox\Profiles\{random characters}.default\Cache
Win Vista/7: C:\Users\AppData\Local\Mozilla\Firefox\Profiles\{random characters}.default\Cache


Az Application Data (Xp) és az AppData (Vista/7) rejtett mappák. Ha nem sikerülne megjeleníteni őket, írd be az Intéző címsorába, hogy %AppData%, és ott is vagy.

Ha nem tucatjával gondoltuk a videók elmentését, ez a módszer megfelelő.
Fontos hozzátennem még, hogy a mentés csak akkor lehet jó, ha a teljes fájl a lemezen van. Ehhez el kell indítani a videót, majd vagy lejátszani, vagy szüneteltetni, és hagyni, hogy a pufferelés végig elkészüljön. Jobban tesszük, ha a keresgélés ideje alatt nem zárjuk be a böngészőt.

Ha azonban gyakran szerentnénk videókat magunkévá tenni, jobb, ha egy külön erre szakosodott weboldal használunk. Ilyenekből van jó néhány, az egyik nagyobb a KeepVid (www.keepvid.com). Az oldal pofonegyszerű: a Youtube-ról ki kell másolni a videó linkjét (jobb oldalt van az URL), és bemásolni a KeepVid-re. Gyorsan megkeresi és felaljánlja a letöltést különböző minőségekben. És kész is volnánk. Csak ne a nagy piros "Download" gombot nyomjuk meg, mert az egy egy szponzorált hirdetés :)

KeepVid URL sáv, ide jön a Youtube link


Ilyen egyszerű az egész. A második megoldás egyszerűbb, már amennyiben az oldal elérhető és elkerüljük a reklámokat, illetve a videó tényleg el is érhető letöltésre, mert előfordul, hogy nem. 
Az első kissé bonyolultabb, viszont mindig működik, és minden videómegosztóval, míg a KeepVid csak a Youtube-ot támogatja. 
Vannak hasonló weboldalak, amik segítségével más megosztók klipjeit is letölthetjük. Csak be kell írni a Google-be, hogy "save video from »valamelyikmegosztó«", és jó esetben azonnal kapunk megfelelő találatot.
Legyünk azonban óvatosak az ilyen oldalakon esetlegesen található reklámokkal és linkekkel. A legjobb, ha ezeket letiltjuk. (Később szó lesz arról, hogy hogyan)

Legyünk azonban tekintettel arra, hogy bizonyos tartalmak jogvédettek, letöltésük lopásnak minősül, meg minden... azért tartsuk fejben :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése