2010. március 7., vasárnap

Itt vannak a választások

A böngésző választások, természetesen. Más itt nem jön szóba :)
A tájékozottabbak valószínűleg tudják már, hogy a Microsoft egy automatikus frissítés keretében fel fogja ajánlani alternatív webböngészők telepítését. Mindezt a szabad választás, vagy inkább néhány százmillió Eurós bírság elkerülése érdekében.

A dolog hátterében egy Európai Úniós per áll. Az EU nevezetesen beperelte a Microsoftot versenyellenes magatartásért. Mint ahogy említettem már itt a blogon, az MS Windows operációs rendszer egy önálló szoftvertermék. Igen ám, csak hogy - az EU szerint legalábbis - egy webböngésző is az. Ezen megközelítés alapján viszont a Microsoft azon gyakorlata, hogy az Internet Explorert (IE) beépíti a Windowsba, sőt, alapértelmezett böngészőként állítja be - hiába saját terméke -, törvényellenes: termékkapcsolás történik ugyanis, ami tisztességtelen előnyhöz juttatja az IE-t.
Az ítéletet már vagy 2 éve kimondták, felajánlva az MS-nek, hogy vagy fizet, vagy egyenlő esélyeket biztosít a bőngészőknek. Természetesen ez utóbbi mellett döntöttek, ennek a gyümölcse érett be most.


A böngészőválasztó ablak lényegi része, és az 5 legnépszerűbb jelölt

A bürokrácia után a munka vette kezdetét, melynek értelmében, ahogy modtam, az európai felhasználók 2010 Márciusában egy frissítésen keresztül egy böngészőválasztó ablakot fognak látni. Nem mindenki. Egész pontosan azok, akik Win Xp, vagy újabb (Vista, 7) rendszert használnak, és az alapértelmezett böngészőjük az Internet Explorer valamelyik verziója. Tehát azoknak, akik már installáltak és alapértelmezetté tettek egy másik böngészőt, nem fognak tapasztalni semmit.
Körülbelül a magyarok 60%-át fogja érinteni a böngészőválasztás, a maradék 40% már átváltott valami másra (többségükben Mozilla Firefoxra), vagy nem is Windowst használ. Halkan jegyzem meg, hogy ezzel az aránnyal Magyarországon az alternatív böngészők elterjedtsége átlag feletti.

A fenti képen is látszik, hogy többek között a következő böngészőket ajánlja fel nekünk az MS, véletlen sorrendben:
- az Internet Explorer legújabb, 8-as verzióját,
- a Mozilla Firefoxot,
- az Opera böngészőt,
- az Apple Safarit,
- a Google Chrome-ot.
Ez az ötös a ma használt legelterjedtebb böngészők csoportja. Van még pár másik, hogy őket is lássuk, oldalra kell lapoznunk. Ezek a kis alternatív browser-ek annyira ismeretlenek, hogy a többség a létezésükről sem tud.

Az ablakban azonnal rábökhetünk a telepítés parancsra, ami letölti nekünk az adott böngésző telepítőjét, amit ezután nekünk kell elindítani. Telepítés után bermelyik böngésző felajánlja, hogy alapértelmezetté kívánjuk-e tenni, csak rá kell bökni, hogy igen. 
Kérhetünk további információt is, ami pusztán az adott program honlapjára visz.

A fenti ötös talán sokak számára ismert. Ha nem is mindegyik, egy-kettő legalább. A lényeg, hogy válasszunk valamit, különösen, ha még az IE-nek sem a legújabb verzióját használjuk. Nagyon egyikkel sem nyúlunk mellé, bár én személyesen a biztonsági és szabványkövetési hiányosságok miatt az IE-t mellőzném... :)

Magukról a böngészőkkel a következő posztban szeretnék kicsit bővebben foglalkozni. A választás el is halasztható addig az ablak alján található gombbal, ha valaki kíváncsi volna a véleményemre :)

Ha a választásunkkal nem lennénk elégedettek, az gond nélkül megismételhető. Egy gépen akár több böngésző is lehet. Persze ennek értelme sok nincs, de nyugodtan kipróbálhatunk többet is, amelyik nem volt elég megnyerő, azt pedig egyszerűen el kell távolítani.
Az új böngészőt letölthetjük annak honlapjáról, vagy az egész böngészőválasztás megismételhető a www.browserchoice.eu honlapon.

Egy kis extra info az érdeklődőknek ebben a cikkben.

Jó böngészést!



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése