2010. március 12., péntek

Melyik a legjobb böngésző? - első rész

Ahogy ígértem az előző posztban, köbejárom kicsit a mai legnépszerűbb böngészőket. Kb. mit tudnak, mi a legfontosabb újításuk, legnagyobb hibáik, érdemes-e őket egyáltalán használni? Figyelem, teljesen szubjektív és nyomokban szakszerűtlen véleménynyilvánítás következik :)

Tehát, Március idusa táján Magyarországra is elér a böngészőválasztás. Hogy ennek mennyi értelme van, azon lehet vitatkozni, de legalább azok is felkaphatják a fejüket, akiket eddig hidegen hagyott a téma.
Egy automatikus frissítés keretében, amennyiben az Internet Explorer az alapértelmezett böngészőnk, a Windows egy ablakot fog elénk tenni, amiben 12 másik böngésző közül választhatunk. Ebből a 12-ből 5 fér az ablakba görgetés nélkül, az az 5, amelyik a legnagyobb piaci részesedéssel rendelkezik, és amelyik 5-öt ezért most megnézzük kicsit közelebbről is. Ezek nem mások, mint: 
- a Microsoft saját böngészője, az Internet Explorer (IE)
- a Mozilla Alapítvány által készített Firefox (FF)
- az Apple Safari, ami a Mac-ről szökött át Windowsra
- a Google saját böngészője, a Chrome
- és az Opera, aminek a gyártója ezt az egész hercehurcát elindította :)

A böngészők piaci részesedése (Wikipedia): IE: 58%, FF: 28%, Chrome: 6%, Safari: 5%, Opera 2% 

A téma olyan terjedelmű, hogy két posztot is simán kitesz. Itt a két legnagyobb piaci részesedésű alkalmazást, az Internet Explorert és a Mozilla Firefoxot tárgyalom ki, a következő posztban pedig a másik hármat.

Hasonló elemzést az [Origo] is készített, de szégyen, hogy milyen felületes munkát végeztek! Meríteni fogok tőlük is, és kiegészítem. Akit érdekel a téma, olvassa el a cikket, ott még a többi kis böngészőről is szó lesz - de ne vegye készpénznek, amit olvas!

Az Internet Explorer 8
Talán legfontosabb tulajdonsága, hogy ő a Windows beépített és alapértelmezett böngészője. Ez a tulajdonsága az egész probléma forrása is. Az összes Window az IE egy verziójával érkezik. Ennek oka, hogy a Windows Intéző (angol nevén Windows Explorer) és az Internet Explorer részben ugyanaz a program! Többek között emiatt lehet az Intézőből is netezni, ezért néznek ki olyan hasonlóan, és ezért tartalmazza majd a Windows következő verziója is - hacsak addig gyökeres változtatásokon nem esik át.
Egy friss rendszeren az IE az alapértelmezett böngésző (az alapértelmezett azt jelenti, hogy minden internetes hivatkozás, ami fájlokban, dokumentumokban előfordul, azt az alapértelmezett böngésző nyitja meg). Az Xp a 6-os, a Vista a 7-es, a Windows 7 pedig a 8-as verziójú IE változattal érkezik. A 6. már veszélyesen elavult, a Google és a Youtube sem működik már vele, a biztonsága botrányos. Mégis sokan használják, pusztán mert nem frissítik az Xp rendszerüket, egyébként már az automatikus frissítés is lecserélné az újabbra. Erre több szót nem vesztegetünk: ha ilyened van, sürgősen cseréld le, bármire!
A 7 és 8-as verziók hasonlóak, a továbbiakban az IE alatt a 8-as verziót értem.
Ez az a böngésző, amit a legtöbben ismernek. Szépen illeszkedik a Windowsok szín- és formavilágába, és már - utolsóként - támogatja a böngészőlapokat (tabok) és a keresősort is.
Ezzel véget is ért az előnyök sora. A felület kialakítása a szokásos: ablak címsor, alatta eszköztár és url mező, opcionálisan ez alatt található a könyvjelző-sor, majd ezalatt a tabok sora, a képernyő legalján pedig van egy állapotsor is. Ez egy elég alap, helypazarló kialakítás, bár a menüsor elrejtése már haladás. 
Extra funkciói nincsenek, hacsak nem annyi, hogy az Intézővel való átfedése miatt fájlokat is meg tud jeleníteni a sajátgépen. Nem telepíthetőek hozzá bővítmények, nincs tartalomszűrője (reklámok vagy flash animációk ellen), bár néhány minialkalmazással már ez is bővíthető. Tehát ez egy nagyon alap böngésző, azt fel se sorolom, mit nem tud még, majd a többieknél lehet ezt igazán jól látni :)
Ja, még egy előny azért akad: a letöltés ablakokat minden további nélkül bezárja, ha végzett, de a letöltések listáját nem tartja meg.
A Microsoft szerint ő a leggyorsabb böngésző, valójában sebessége csak átlagos, ahogy erőforrásigénye is.
Az IE8 és a betekintő nézet: látjuk mindkét ablakot és a tálcán is az őket mutató fülecskéket

Mozilla Firefox 3.6
A Firefox a legnépszerűbb alternatív böngésző. Nagyon sok rajongója van, melynek legfőbb oka tán a bővíthetősége. A Mozilla találta ki, hogy minden temékéhez, így a böngészőjéhez is egy szabványos "csatlakozó felületet" alakított ki, ami lehetővé teszi bárkinek, hogy kiegészítőket (add-on) készítsen hozzá. Ezek bármilyen extra funkcióval felruházhatják. A teljesség igénye nélkül: figyelheti az e-mail-eket, mutathatja az időjárást, blokkolhat reklámokat, letölthet Youtube videókat, és még sokminden. Ezeket a kiterjesztések menüben vagy a honlapon lehet keresni és telepíteni.
A Firefox felülete alapbeállításon majdnem megegyezik az IE-jével, és még menüsor is van, ezen a téren nem túl innovatív. Viszont a bővítmények itt is segítenek: van bővítmény, ami egy gombba tömöríti vagy eltűnteti a menüsort, így növelve a hasznos felületet. Nem támogatja viszont még teljes körűen a Win7 tálca opcióit és a betekintő nézetet - nem mutatja az összes lapot, csak az aktívat.
A personas bevezetésével a fennmaradó helynek divatos háttereket is adhatunk a www.getpersonas.com webhelyen. Egy másik bővítmény, a FoxTabs pedig az Opera és Safari gyorshívó funkcióját adja a programhoz (erről később lesz szó).
A letöltések egy ablakban jelennek meg, ami a letöltéstörténetet is tartalmazza, viszont nem záródik be magától, ha végzett. Ezen egy újabb bővítmény, pl a Download Statusbar segíthet, mely elrejti ezeket az ablakaljára vagy akár az alsó sarkába, ha szeretnénk.
A Firefox kiegészítők zseniálisak, ezek juttatták oda, ahol ma, kb. 4 évesen van. Aktuális verziója a 3.6, bár a számoknak nincs nagy jelentőségük.
Rendkívüli jelentőségűnek tartom, hogy a FF vezette be a reklámszűrést az AdBlock nevű bővítménnyel (bár maga az AdBlock nem Mozilla kreálmány). Ez kiszűri a reklámokat a weboldalakról, amik így nem is jelennek meg, nem zavarnak és nem lassítják a böngészést. Ez a funkció ma már nagyon sokak által elvárt, én sem telepítenék olyan böngészőt, ami sehogy sem képes reklámblokkolásra.
Hátrányának azt tudnám felróni, hogy a túl sok kiegészítő lelassíthatja, illetve kicsit macerás, mire az ember igazán használhatóvá és tetszetőssé alakítja. Ez egyeseknek meghaladhatja a képességeit/türelmét.
Sebessége és erőforrásigénye átlagos, panaszra nincs ok - néha a memóriába kicsit jobban beleharap -, de nem is állítottak soha mást :)
A Firefox, kék csíkos dekorációval, menü eltűntetve. A betekintő nézet még nem teljes.

Folyt köv, azonnal!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése