2010. március 12., péntek

Melyik a legjobb böngésző? - második rész

Folytatódik a történet a maradék három jelentősebb böngészővel. Íme:

Google Chrome 4.0
A Google saját fejlesztésű böngészője. Nincs még 2 éves, és már a 4. verziónál tart. Többek között ebből is látszik, hogy a verziószámozásban nincs logika :)
A Chrome filozófiája az egyszerűség. Ez jól látható a felhasználói felületen is, a Chrome-é a legegyszerűbb: a böngészőlapok vannak legfölül, az ablak címsorában, ezzel is helyet takarítva meg. Ez alatt található egyetlen címsor és néhány szokásos gomb. Ennyi. Nincs könyvjelző sáv (bár bekapcsolható), nincs állapotsor, még külön keresőmező sincs, a keresést is a címsorba kell írni. A menük és beállítások egy gomb alatt éretőek el. Helytakarékos, az pedig jó. A beállítások is egyszerűen megfogalmazottak, pl. ilyenek, hogy "A motorháztető alatt". Persze ettől még tudni kell, hova tesszük a pipát.
A letöltések jelzése szépen megoldott. a lap alján mutatja őket egy kis négyzetben az előrehaladást is illusztrálva. Innen azonnal meg is nyithatjuk a letöltött fájlt. Hajszálpontosan úgy működik, ahogy a már említett FF kiegészítő, a Download Statusbar :)
A 4.0-ás verzió óta a Chrome is támogatja a kiegészítőket, így elérhető hozzá a nélkülözhetetlen AdBlock is, és még sok minden más is. 
És ami a legfontosabb, a Chrome gyors. A Google szerint persze a leggyorsabb, de ezt a gyakorlatban nehéz bizonyítani, és annyi mindentől függ. De egy IE-vel szemben tisztán érezhető az előnye. Ugyanakkor a memóriahasználata borzalmas. A Logout.hu tesztjén háromszor annyi memóriát fogyasztott azonos terhelés alatt, mint egy IE vagy FF. És néha össze is omlik, bár ez azért nem mindennapos.
A Google neve és a hájp rövid idő alatt a Chrome-ot tette a 3. legnépszerűbb böngészővé, de azért maradt rajta mit csiszolni. A Google tempóját ismerve azonban semmi kétség, hogy ez meg is fog történni.
Chrome 4: kellemes felület, de a Win7 tálca és betekintés még itt sem megy

Apple Safari 4.0.5
Az Apple egy ideje a böngészőjét is kiadja Windowsra. Technológiailag ugyanarra az alapra épül, mint a Chrome (de a Safari volt előbb :), nem csoda, ha az Apple is azt állítja, hogy az övé a leggyorsabb böngésző. OK, a Safari nem lassú, de hogy a leggyorsabb-e...? Egy biztos: panasz azért nem lesz a sebességre, feltéve hogy nincs gyenge pont a rendszerben.
Megjelenése pont most változott a 4.0.5-ös kiadással. Korábban szinte azonos volt a Firefoxéval, azzal a különbséggel, hogy a lap alján nincs állapotsor. Most nincs többé menüsor, a Chrome-hoz hasonóan egy gombba lett száműzve a címsor szélére, és mostantól támogatja a Win7 tálca újdonságait is. A letöltéseket ugyanolyan ablakban jeleníti meg, mint az FF. A színvilága, ahogy pl. az iTunes is az Apple féle metálszürke, ami nem csúnya, de nem illik a Windowsba. 
Az igazán komoly hiba azonban nem ez, hanem hogy egyrészt nem tud magyarul sem, másrészt alig érhetőek el hozzá kiterjesztések. OS X alatt igen, de Win alatt ez nem boldogít. Nem csoda, nem sokan használják.
Van azonban egy nagyon kellemes fícsöre a Safari-nak: a Top Sites. Új ablak vagy lap megnyitásakor a Safari egy 3D-s mozaikot jelenít meg a leggyakrabban látogatott weblapokból. A Top Sites-on a weblapok aktuális képe látszik (nem valami régebbi mentett kép) és a lista folyamatosan frissül a netezési statisztikáink alapján - így böngészéstörténet is egyben. Természetesen a Top Sites weblapjait tetszőlegesen rögzíthetjük vagy eltávolíthatjuk, ha szeretnénk, de amihez nem nyúlunk, azt a böngésző magától frissíti és rendezgeti. Ez szerintem tök kényelmes. A funkció teljesen hasonló az Opera Gyorshívójához és a FF FoxTabs kiegészítő funkciójához. Ez utóbbi kettő viszont nem jelenít meg 3D-ben, és ami a legfájóbb: csak manuálisan lehet felvenni lapokat a gyorshívóba, a böngésző nem segít. Na jó, enélkül azért lehet élni, de ha már csináljuk, csináljuk jól, és csak az Apple csinálja igazán jól.
A sebességet már említettem, az erőforráshasználat átlagos.
Safari 4.0.5: tegnap óta nincs menü, de van betekintő nézet, tálca fülek. Mindkettő jó hír! Egy súgóbuborék viszont valahogy a jobb felső sarokba keveredett... valszeg egyedi eset

Opera 10.5
És végül, de semmiképp sem utolsó sorban a böngésző, akinek gazdái az egész balhéért felelősek.
Az Opera régi játékos már a böngészők közt, talán csak az IE öregebb nála (most nem nézek utána :) Az Opera, ahogy náhány más vetélytársa, egyedi filozófiával rendelkezik: Ha a Firefox a "csináld magad sufni" a bővítményeivel, a Chrome a minimalista-egyszerűség képviselője, akkor az Opera az igazi svájcibicska. Bővítmények nincsenek hozzá (sajnos!), de beépítve rendgeteg funkciót kínál. Csak hogy a legalapvetőbbeket említsem: a kötelező böngészés kifejezetten gyors - ez a gyártó is magáénak követeli a leggyorsabb böngésző címet -, de emellett tartalmaz egy komplett levelező funkcióit, helyesírásellenőrzőt magyarul is, torrent fájlokat is képes letölteni (bár az opciók elég minimálisak), a turbo funkciója még tovább gyorsítja az oldalbetöltéseket azáltal, hogy az Opera saját szerverei tömörítve küldik el a tartalmat felhasználóhoz, számítógépek és mobil eszközök közötti könyvjelző és adatszinkronizálás, továbbá webszerver funkció, amivel a gépünk tartalmát megoszthatjuk a neten, és még minialkalmazásokkal (widget) is bővíthető. Hosszú lista, bizony. Nem semmi ez a program, viszont a felhasználóknak nem sok beleszólása van a funkciólista alakulásába - ellentétben pl. a Firefox-al vagy Chrome-mal.
A felhasználói felülete - szvsz - a legjobb mind közül. Helytakarékos, mint a Chrome, mert a lapokat a címsorra rakja. Ugyanitt van 2 gomb a 2 oldalon: a bal oldali Opera gomb tartalmazza a menüt és beállításokat, míg a jobb oldalon lévő gomb a már bezárt lapokat nyitja meg újra. A címsort az aljánál megragadva lefelé ki is nagyíthatjuk, ílyenkor a böngészőlapok tartalmának kicsinyített képe is megjelenik. A leveleket, letöltéseket is külön lapokon jeleníti meg. Jobb, minha külön ablakban tenné, de ő sem zárja be magától a letöltések lapot, ha végzett. A megjelenítés menüben elég részletesen testreszabhatóak a menük és a gombok, bőröket is letölthet, aki egyedibb megjelenést szeretne. Van egy eltűntethető oldalsávja is, ahol a funkciók sorakoznak ikon képükben. Örömteli, hogy a Windows 7 Aero felületének minden előnyét ki tudja használni (nyitott lapok számának jelzése a tálcán, a betekintő nézet és az ugrólista támogatása). Erre jelenleg még az IE és a friss Safari képes, de ami késik, nem múlik.
Az Operának tartalomszűrője is van. Általános célokra találták ki, de az interneten fellelhető az a lista, aminek segítségével ez a funkció reklámszűrővé alakul. Tehát kicsit máshogy ugyan, de az Opera is képes erre, így bekerülhet az egyáltalán használható böngészők közé.
A sebességgel nincs hiba, mint említettem, sőt, kisebb teljesítményű gépeken is viszonylag gyorsan fut. Az erőforrásigénye pedig kifejezetten alacsony, alacsonyabb, mint bármelyik másik böngészőé, még úgy is, ha a temérdek funkciójából többet is használunk egyszerre. 
Opera 10.5: Működő betekintés és tálca, címsorba integrált lapelőnézet (nagyítható, eltűntethető), az oldalsávban épp a levelezés funkció van nyitva (és az e-mailcímek csúnyán kitakarva :)

Konklúzió
Az öt nagy böngészőből én hármat merek nyugot szívvel ajánlani. Az első helyen mindjárt ketten is vannak: a Firefox és az Opera.
A Firefox legnagyobb előnye, hogy tetszőlegesen testreszabható, szinte bármilyen funkcióval vagy külalakkal felruházható. Emellett, mivel már nem fiatal, kiforrott és stabil alkalmazásról van szó, ami bár nem rendkívül gyors vagy rendkívül erőforráskímélő, megfelelő internetezési élményt kínál. Nem véletlen, hogy ez a legnépszerűbb alternatív böngésző. Ha egyedi, stabil böngészőt szeretnél, mindenképp ezzel kezdj el szemezni. Biztos vagyok benne, hogy a Win7-es opciók és sok egyéb is megérkezik hamarosan a 3.7-es verzióval.

Az Opera pont a Firefox ellentéte a legtöbb területen. Szintén kiforrott és sok funkciót kínál, de nem testreszabható. Ahogy a művelt német mondaná: Take it or leave it. Telepíted, beállítasz 1-2 dolgot, és hadd szóljon. Azaz ha azokra a szolgáltatásokra van szükséged, amit kínál, és nem kellenek egyedi funkciók, nem akarsz kiterjesztésekkel bajlódni, akkor ez a te böngésződ. További előnye a beépített funkcióknak a bővítményes megoldáshoz képest, hogy így a böngésző nem lassul be a többletfunkcióktól. Csak így lehetséges, hogy az Opera ennyi funkcióval is az egyik leggyorsabb, és A legerőforráskímélőbb(!) böngésző. Ha nincs szükséged egyedi funkciókra - amik még Opera widgetként sem léteznek -, akkor én személyen ezt javaslom. Jó kis cucc. És kifejezetten szép is. Win 7-en különösen, már most :)

Második helyen áll nálam a Google Chrome. A kezelőfelülete spórolós és tetszetős, sebességére nem lehet panasz. Már kiegészítők is rendelkezésre állnak hozzá, így a reklámblokkoló is (a többi böngészőt már csak ennek hiánya miatt is kizártam). Ugyanakkor szenved még néhány gyermekbetegségtől, ami miatt kicsit le kell húzzam. Néha bizony megesik, hogy kifagy, és hiába gyors, az erőforrásokkal elég pazarlóan bánik, legyen memória a gépedben, ha Chrome-ot futtatsz. Én személyesen nem szeretem, hogy nincs külön keresőmezője, de biztos vannak, akiknek az ennyire minimalista dizájn is bejön. Csak akkor javaslom, ha mindenképpen a legminimalistább kezelőfelület és a kiegészítőket együtt szeretnénk látni.

És akkor jóccakát :)

7 megjegyzés:

  1. Az a megállapítás hogy az Opera nem testre szabható, még a Firefoxal összehasonlítva is hibás. Ez esetleg úgy lenne helytálló, ha azt írnád hogy nehezebb a testreszabása.
    Valójában ha ránéznél az én Operámra, akkor arra hogy ez egy böngésző csupán a címsorból és a fülsávból jönnél rá, de akár még ezeket is átalakíthatnám.

    "FF vezette be a reklámszűrést"
    Ez is hibás, valójában mikor az adblock megjelent, már az opera a javított tartalomszűrője jelent meg. Persze az adblock akkor még többet tudott, de egy átlag felhasználónak az Opera megoldása már akkor is bőven elég volt.

    Egyébként gratula a cikkhez, jól összefoglaltad.

    VálaszTörlés
  2. Hali!
    Bocs a késői válaszért, egy darabig mással voltam elfoglalva...
    A testreszabhatósággal kapcsolatban valszeg igazad van, de szerintem a FF jóval több opciót kínál, és nem csak a megjelenésre, ahol az Opera tényleg sok opciót tartalmaz. Meg is említem :)

    A tartalomszűrő nem egyenlő az AdBlock-kal. Persze az adblock is egy tartalomszűrő, de abban ott van a szűrendő tartalmak listája, célzottan. Az Opera pedig csak az eszköz felét adja.
    Ez nem is technika, hanem "termék" kérdése. Az Opera azt mondja, "itt blokkolhatod ami esetleg nem tetszik, de neked kell vacakolni vele".
    Az AdBlock meg azt, hogy "telepíts, és eltűnnek a reklámok". Ez az igazi különbség, és a júzernek ez a lényeg, nem? :)

    VálaszTörlés
  3. As we live in Europe, you should compare the data you have with the official "live" statistics provided by statcounter for Europe:

    Hungary:
    http://gs.statcounter.com/#browser-HU-monthly-200903-201004

    Even countries with lower internet culture and high indiference for computer software have changed the IE proportion during one year, having more FireFox users that IE:
    http://gs.statcounter.com/#browser-RO-monthly-200903-201004

    Nothing to say about Germany:
    http://gs.statcounter.com/#browser-DE-monthly-200903-201004


    I think the only thing that keeps IE up there is that it comes with Windows and most of the users don't know what a browser should be like and they don't care.

    VálaszTörlés
  4. Thx for the detailed statistics.
    Indeed, we are in Europe, but the browsers are global :)

    VálaszTörlés
  5. szar az oldal!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    VálaszTörlés
  6. na de azt ne hagyjátok ki, hogy az opera elég rosszul jeleníti meg az oldalakat. nem hiáa vezetnek még feketelistát is (pontosan már nemtudom, hogy hol lehet megnézni) a rosszul megjelenő oldalakról. ennél már csak az ie rosszabb.

    VálaszTörlés
  7. Jól összehozott cikk lett ebből gratulálok hozzá de a dobogó harmadik helyezettjét lespóroltad:P
    Bár nem kell zseninek lenni ahhoz h rájöjjünk h szerinted melyik a harmadik azért a gyengébbek kedvéért odaírhattad volna.

    VálaszTörlés